fbpx

Наградите на ЕИСК ще са за спряване с Covid-19

Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) учредява „Награда за гражданска солидарност“ — изключително отличие с конкретна тема „Гражданското общество срещу COVID-19“. Тази година това отличие ще замени годишна награда за гражданското общество.

Наградата ще отличава творческите и ефективни инициативи на отделни лица, организации на гражданското общество и частни дружества, които имат изключителен принос за справяне с извънредната ситуация, свързана с COVID-19.

ЕИСК ще присъди до 29 награди, всяка в размер на 10 000 EUR, на инициативи, проведени на територията на ЕС или на Обединеното кралство.

27 награди са предназначени за проекти, изпълнявани в държавите членки, една – за кандидатура от Обединеното кралство и една за проект с трансгранична или европейска насоченост.

Всички кандидатури, включително представените от предприятия със стопанска цел, трябва да бъдат строго с нестопанска цел и не бива да са финансирани с повече от 50 % публични средства.

Инициативите трябва да са пряко свързани с COVID-19, специално да са насочени към борбата с вируса или към справянето с последиците от него.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 12 ч. (брюкселско време) на 30 септември 2020 г. Церемонията по награждаването на победителите ще се състои по време на пленарната сесия на ЕИСК през януари 2021 г. в Брюксел.

ЕИСК, органът на ЕС, който дава глас на НПО, профсъюзи и работодателски организации, многократно е подчертавал, че европейската солидарност е ключът към справянето с COVID-19, както и за преодоляването на икономическата и социалната криза в невиждан от Втората световна война насам мащаб.

Предложените за наградата инициативи могат да обхващат широк кръг от теми, като например:

-действия, свързани със здравето, медицинско оборудване, медицински изделия, помощ и грижи;

-временни инициативи, насочени към смекчаване на непосредствените последици от кризата на коронавируса и към посрещане на неотложните нужди на целевите групи;

-специфични мерки в помощ на най-нуждаещите се лица, лицата в неравностойно положение или уязвимите групи (включително бежанци), защитата им от самото заболяване и облекчаването на въздействието на кризата;

-инициативи, свързани с положението на конкретни целеви групи в момента на ограниченията на свободата на движение;

-инициативи, насочени към справяне с икономическите и свързаните със заетостта последици от здравната криза;

-инициативи за подкрепа на възстановяването на европейската икономика или на конкретни сектори след пандемията;

-инициативи, насочени към увеличаване на капацитета за реагиране в случай на бъдеща сравнима криза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"