fbpx

От есента започва ремонт на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора

След средата на септември ще започнат ремонти в определени участъци от близо 50-километровата отсечка на АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски пред БНТ.

Отсечката е пусната през 2007 г., но поради  лошото състояние на пътното платно и в двете посоки е ограничена до 90 км/ч. Ремонтните работи ще започнат от платното за Бургас.

По предварителни оценки ще са нужни около 60 млн. лв. за цялостната реконструкция.

Георги Терзийски отбеляза, че на 1 юли завърши ремонтът на петте виадукта на АМ „Тракия“ от 13-ти до 20-ти км, като изцяло е обновена и асфалтовата настилка между мостовете.

С приключването на строителните работи не се затруднява летният трафик към Южното Черноморие и по същата причина с временна организация на движението в неделя беше пуснато и движението по обхода на Поморие, което също улеснява пътуващите по направлението Бургас – Слънчев бряг.

През летния сезон ще продължат ремонтните дейности на съоръженията по АМ „Хемус“.

В тръбата за София на тунел „Витиня” има постоянно конструктивни изненади, което наложи препроектиране, съответно осигуряването на по-сериозни средства и това забави ремонта, коментира председателят на АПИ.

Той посочи, че до момента сметката на ремонтните дейности на тунел „Витиня“ е около 40 млн. лв.

До края на годината трябва да бъде завършен ремонтът както на тунела, така и на двата виадукта след него в посока Варна, които също не са обновявани от построяването си преди 30 години.

От въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона на 1 март 2020 г. досега са събрани около 50 млн. лв.

В момента около 70 хил. товарни автомобила са оборудвани с устройства – бордови или GPS тракери, с което основният трафик е оборудван с автоматизирани устройства, каза още шефът на АПИ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"