fbpx

Прогнозират ръст в строителството и догодина

Ръст във всички видове строителство се отчита през тази година. Въпреки негативните икономически сигнали, които идват отвън, и през 2020-а година в този бранш има основания за оптимизъм.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на традиционния бал на Камарата на строителите в България в навечерието на Деня на строителя.

Министърът напомни поговорката „Всеки строеж си хвали майстора“ и че създаденото от бранша е пред очите на цялото общество.

Според нея голямо предизвикателство пред бранша за догодина ще са предстоящите ВиК проекти. Ще се работи по близо 800 км водопроводна мрежа, 400 км канализация, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води.

„През 2019 г. направихме много, преодоляхме предизвикателства и продължаваме напред. Доказахме, че когато сме единни и обединени, можем да определяме ясни правила в бранша.“, каза председателя на УС на Камарата на строителите Илиян Терзиев.

По думите му само с общи усилия строителния бранш може да се противопостави на сивата икономика и нелоялната конкуренция. „През тази година строителният сектор отбелязва ръст във всички дялове. Прогнозите ни за 2020 г. също са за растеж, предвид навлизането на програмния период в най-активна фаза.”, допълни Терзиев.

За 12-ти пореден път Камарата на строителите в България връчи наградите на най-добрите компании. Общо 36 фирми бяха отличени за своите постижения. За първи път бяха връчени и три специални награди в категориите “Цялостен принос в строителството”, “Най-динамично развиваща се компания” и “Инвеститор в човешкия капитал”.

Министър Аврамова връчи наградата в раздел „Големи строители“ при строежите от група „Благоустройствена инфраструктура, хидротехническо строителство и опазване на околната среда“ на „Пайп систем“ АД.

Заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев отличи „Симекс“ ЕООД в раздел „Средни строители“ при „Строежи от транспортната инфраструктура“. В същата категория председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски награди „Малки строители“ на „Автомагистрали София“ ЕООД.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"