fbpx

Търсят се жилища над 90 квадрата ново строителство

Най-голям е интересът за покупка на монолитни жилища, ново строителство, които са над 90 квадратни метра и се намират в големите градове от страната.

От началото на 2019 г. продължава да се наблюдава търсене основно на тристайни апартаменти, а купувачите имат все по-високи изисквания към качеството на строителството и към условията на живот в района.

В топ 3 на факторите при покупка на имот са инфраструктурата, зелените площи и цената, сочат данните от национално представително онлайн проучване, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.

През първите 9 месеца на годината се наблюдава и повишение на продажната цена. Отчита се ръст от 7.53% в средната цена на квадратен метър на финансираните жилища в София спрямо същия период на миналата година.

Тази тенденция, както и интересът към покупка на по-големи по размер жилищни имоти, водят до нарастване на средния размер на искания ипотечен кредит, който по данни на финансовата институция се е повишил с 10% спрямо същия период на 2018 г.

Пощенска банка отчита 44% ръст в обема на исканията за жилищни кредити за периода януари-септември 2019 г. спрямо първите 9 месеца на 2018 г. Повишеният интерес към банково финансиране се потвърждава и от проучването на Gemius България, според което 48% от възнамеряващите да закупят нов дом посочват жилищния кредит като основно средство за финансиране.

Най-често жилищно финансиране ползват хора в активна възраст между 30 и 40 години, които са семейни и със среден доход от 900 до 2 000 лева на месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"