fbpx

Тръпм започна изваждането на САЩ от „Парижкото споразумение“

доналд тръмп

САЩ официално са задействали процедурата по напускане на Парижкото споразумение за климата. Така те са единствената държава, която няма да участва в него, пише Гардиън, цитиран от БТА и Дневник.

Процедурата е едногодишна, поради което излизането на САЩ на практика ще приключи един ден след президентските избори през ноември 2020 г., на които президентът Тръмп ще се бори за втори мандат. Фаворитите в първичните избори на демократите за кандидат за Белия дом вече заявиха, че ако спечелят, ще вземат мерки САЩ да постигнат целта за нулеви нетни парникови емисии до 2050 г.

Задействането на процедурата от САЩ съвпада с прогнозите, че световните температури ще се увеличат с 3 градуса, а влошаването на природните бедствия ще причини обедняване на милиони хора.

Някои дипломати дори се опасяват, че Тръмп, който се подигра на науката за климата, че е измама, ще започне активно да работи против световните усилия за замяна на изкопаемите горива като въглищата, петрола и природния газ, пише изданието.

Припомня се, че в Парижкото споразумение САЩ се съгласиха да съкратят емисиите си от парникови газове с най-малко 26 процента под равнищата от 2005 г. и да направят това не по-късно от 2025 г.

Много страни предприемат действия за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. Те обаче са едва около 11 процента от световните парникови емисии и сред тях не присъстват най-големите замърсители: Китай, САЩ и Индия.

Междувременно обаче в рамките на визитата в Шанхай на френския президент Макрон стана ясно, че Париж и Пекин ще подпишат документ, в който подчертават “необратимостта” на Парижкото споразумение за климата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"