fbpx

Цветната ни металургия е на девето място в ЕС

металургия

По стойност на произведена продукция в цветната металургия България заема 9-то място между 28-те страни на ЕС. Тази индустрия е един от основните сектори на икономиката и се развива успешно, а държавата ни е конкурентноспособна на останалите страни в Съюза.

Това съобщи пред Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия /БАМИ/ Политими Паунова по повод деня на металурга, който се отбелязва днес.

През 2018 г. износът в този сектор е за близо 7,8 млрд. лв., което е 14% от стоковия експорт на страната ни. Това е резултат от големите инвестиции, които са направени в успешно приватизираните заводи, уточни Паунова.

Най-големи количеств, над половината от експорта на този бранш, отива за европейските страни и главно за Германия. Сериозен потенциал е пазарът на Близкия изток.

Заводите вече са инвестирали в продукти за автомобилостроенето. С навлизането на този сектор у нас, ще се увеличава потреблението на алуминий.

Всички наши предприятия от сектор Металургия имат добри показатели и няма фактори, които да повлияят в близко време този позитивен тренд да бъде нарушен, обобщи Политими Паунова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"