fbpx

Китай притиска САЩ да отмени митата

сащ-китай-преговори

Китай призовава президента на САЩ Доналд Тръмп да отмени повече мита, наложени през септември, като част от „първата фаза“ на сделката, съобщи Ройтерс като се позова на източници, запознати с преговорите.

Споразумението, което Тръмп и китайският президент Си Цзинпин могат да подпишат по-късно този месец, се очаква да включва обещание от САЩ да отмени китайските вносни мита на 15 декември на стойност около 156 милиарда долара.

Това се разглежда като част от преговорите и потенциално приближаване към подписване на споразумение този месец, заявил американският представител.

Друг източник съобщил, че Китай иска да премахне 15 процентните мита за стоки на стойност около 125 милиарда долара, влезли в сила на 1 септември. Пекин също настоява за освобождаване от предварително наложени 25-процентови мита върху стоки за около 250 милиарда долара.

Тръмп каза в петък, че преговорите за „първата фаза“ на сделката вървят добре и се надява да подпише споразумение с C в САЩ.

Искане от Китай за отмяна на мита, влязло в сила през септември, беше съобщено по-рано от Politico. „Файненшъл таймс“ съобщи също, че Белият дом обмисля да премахне митническите тежести, които се прилагат за определени дрехи, телевизори с плосък екран, високоговорители и безжични слушалки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"