fbpx

САЩ вдига митата за самолети от Европейския съюз от 18 март

САЩ повишава от 10 на 15% митата на самолети от ЕС. Мярката  ще влезе в сила от 18 март и е продължение на спора заради „Еърбъс“, съобщават информационните агенции.

Таксите станаха 10% от октомври, когато американското правителство обложи допълнително европейски продукти на стойност 7,5 милиарда долара.

Спорът между САЩ и ЕС се води вече 15 години и на практика са противопоставени самолетостроителните компании американската „Боинг“ и европейската „Еърбъс“. Двете страни се обвиняват взаимно пред Световната търговска организация  (СТО) за предоставянето на незаконни субсидии на двете групи.

Преди време организацията установи, че двата най-големи световни самолетни производителя са получили милиарди долари вредни субсидии.

СТО позволи на Вашингтон да направи стъпката, след като обяви за незаконни европейските субсидии за „Еърбъс“.

Други европейски продукти, сред които вино, сирене, кафе и зехтин се облагат с 25% от САЩ от октомври.

„Еърбъс“ изрази „дълбоко съжаление“ от решението за вдигане на митата  и посочи, че това допълнително ескалира търговското напрежение между САЩ и ЕС. Така се създава още нестабилност за американските авиолинии, които вече страдат от недостиг на самолети, посочват от европейската корпорация.

В паралелно дело СТО отсъди в полза на Европа срещу САЩ за самолетостроителя „Боинг“, съперник на „Еърбъс“, но Брюксел досега не е получил правото да наложи свои мита.

Анализаторите напомнят, че тази седмица президентът Тръмп заяви, че е време да се договори „много сериозно“ търговско споразумение с ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"