fbpx

САЩ запазват 15% мито за Airbus, европейските акции тръгнаха надолу

Съединените щати заявиха, че ще поддържат мито от 15% за самолетите на Airbus и 25% на други европейски стоки, въпреки стъпките на Европейския съюз за разрешаване на 16-годишен спор за субсидии за авиацията.

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви, че ЕС не е предприел действия за спазване на решенията на Световната търговска организация и Вашингтон инициира нов процес, за да се опита да намери трайно решение.

Службата на търговския представител обяви и планове да промени списъка на европейските стоки, подлежащи на облагане с мита, заменяйки някои стоки от Гърция и Обединеното кралство с продукти на еквивалентна сума от Германия и Франция.

От Airbus заявиха, че „дълбоко съжаляват“ за решението на САЩ да запази митата на самолетите на компанията.

Решението на Вашингтон да се въздържа от повишаване на тарифите ще помогне да се предотврати по-нататъшната ескалация, заяви служител на ЕС и призова за подновяване на усилията за разрешаване на търговските конфликти.

След решението на САЩ за митата, европейските акции паднаха в четвъртък. Общоевропейският индекс STOXX 600 намаля с 0,31%, докато акциите на Airbus загубиха 0,7%, съобщи Ройтерс.

Британският индекс FTSE 100 беше лидерът на спада. Ценните книжа на TUI, най-голямата световна туристическа компания, се обезцениха с 4,1%, след като през третото тримесечие беше отчетена загуба от 1,1 милиарда евро (1,30 милиарда долара) поради пандемията на коронавирус.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"