fbpx

Кражба на ток за 2,5 млн. лева разследват в Кюстендил

Мащабна кражба на ток за 2,5 млн. лева разследва Районна прокуратура – Кюстендил.

Това е станало след сигнал от длъжностно лице за неправомерно присъединяване към електроразпределителна мрежа.

На 11.08.2020 г., на ул. „Прогона“ в гр. Кюстендил, от трафопост ТП „Затвора“, е констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от владението на собственика „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Извършени са огледи на местопроизшествиенж – два трафопоста. Претърсени са сгради на ул. „Оборище“ и ул. „Прогона“ в града, стопанисвани от С.К. от гр. София.

Установено е, че в тях са изградени т.нар „ферми“ за добив на криптовалута. Намерени са майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, система за охлаждане от вентилатори, въздушна електрическа инсталация за захранване на майнинг устройствата и свързани с тях различни компоненти.

Предстои назначаване на техническа експертиза, за да се установи периодът на ползването на всяко от устройствата, както и да се изчисли точният размер на нанесените щети.

Неправомерно ползваната електроенергия се равнява на ползването на ток за целия Кюстендил през летния сезон за месец. По предварителни данни стойността на кражбата е над 2,5 млн. лв., съобщи районният прокурор Ивайло Илиев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"