fbpx

Франция и Китай подписват, че споразумението за климата е „необратимо“

По време на среща в Шанхай, президентите на Франция и Китай ще подпишат документ, в който подчертават “необратимостта” на Парижкото споразумение за климата.

Еманюел Макрон е на голямото търговско изложение в града, което ще бъде открито от президента на Китай Си Дзинпин.

Новината за подписването на документът идва непосредсвено, след като САЩ официално стартираха процедурата за напускане на Парижкото споразумение за климата.

Държавният секретар Майк Помпео е уведомил ООН, че Съединените щати ще се изтеглят от споразумението. Той е изтъкнал, че то е „несправедливо икономическо бреме“ върху икономиката на САЩ.

Още през юли т.г. Доналд Тръмп заяви, че Парижкото споразумение за климата е „неефикасно, несправедливо и много скъпо“.

Заявката, че страната излиза от глобалния пакт за борба с климатичните промени, е първата стъпка от предстоящата 12-месечна процедура.

Парижкото споразумение е подписано от близо 20 държави и предвижда всяка от тях да определи график за намаляване на парниковите газове, които водят до промени в климата.

Страните не могат да го напуснат три години след неговото ратифициране, което стана на 4 ноември 2016 г. САЩ са първите, които обявиха изтеглянето си. Франция веднага обяви, че съжалява за решението на Вашингтон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"