fbpx

Преговорите между ЕС и Великобритания сериозно зациклят

Засега няма никакъв напредък по важните за ЕС въпроси при преговорите с Великобритания. Това са правилата за вътрешния пазар и постигането на равни условия за бизнес.

Лондон отказва да прилага новите европейски правила за пътните превози, особено в частта с въвеждането на тахографи в товарните автомобили и времето за работа и почивка на водачите.

Преговорите засягат защитата на хиляди работни места във всяка от държавите в ЕС, на природата и здравето на хората.

Предвид краткото време, което остава до края на преговорите между ЕС и Великобритания, днес не изглежда вероятно да се постигне споразумение.

Не разбирам защо губим ценно време, чувствам разочарование и се тревожа. Това заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние на пресконференция след поредния кръг от преговори с британската страна тази седмица, съобщи БТА.

Мисля, че въпреки всичко, постигането на споразумение все още е възможно. Преговорите са много трудни, добави той.

Британските преговарящи не показаха никаква воля за напредък по въпросите, на които ЕС отдава голямо значение, заяви Барние. Сред малкото области на напредък в преговорите той посочи правилата срещу прането на пари. По неговите думи за приключването на преговорите остава много малко време.

Договореност трябва да бъде постигната до края на октомври, за да има време да се произнесат Европейският парламент и Европейският съвет, преди споразумението да влезе в сила от първия ден на новата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"