fbpx

ОПЕК обмисля сценарий, ако има втора вълна на заразата

ОПЕК обмисля алтернативен сценарий за развитието на пазара на петрол в случай на втора вълна от пандемията на коронавирус, която може да бъде по-дълга и силна в Европа, Индия, Китай и САЩ.

Това се разбира от доклад на организацията. В този случай търсенето на петрол ще спадне през 2020 г. с 11,2 милиона барела на ден, което ще доведе до увеличаване на световните резерви, сочи прогнозата.

„Очаквам възстановяването на търсенето да остане доста трудно“, казва Лаклан Шоу от Националната банка на Австралия.

Според анализатори цената на Brent може да продължи да се движи около 45 долара за барел, но те не очакват значително да се повиши пазарът в краткосрочен план.

Цените на петрола се повишиха в петък и могат да регистрират прираст за трета поредна седмица на фона на усилията на водещите производители да ограничат производството заради несигурното икономическо възстановяване.

Фючърсите на суровия петрол сорт Brent нараснаха с 0,16% до 44,97 долара, а на WTI – с 0,02% до 42,83 долара тази сутрин.

И двата сорта поевтиняха с около 1% вчера след данните за увеличение на молбите за обезщетения при безработица в САЩ.

ОПЕК и партньорите призоваха страните, които са надхвърлили квотите за производство на петрол като част от ограничителна сделка, да засилят съкращенията през август-септември, защото има сериозни опасенията за търсенето. Въпреки това групата отбеляза, че поръчките ще могат да достигне нивата преди кризата до края на годината.

Някои членове на ОПЕК + трябва да намалят производството с допълнителни 2,31 милиона барела на ден, за да компенсират свръхпроизводството, се казва във вътрешен документ на ОПЕК +, цитиран от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"