fbpx

Поносими цени за 5G, иска държавата от телекомите

росен желязков, представяне на нови технологии, 5g мобилна мрежа

Държавата ще подпомогне разгръщането на 5G мобилните мрежи.

Това стана ясно от думите на министъра на транспорта Росен Желязков, който присъства на представяне възможностите на новата технология.

Като една от стъпките на държавата за подпомагане, министърът посочи намаляването на разходите на изграждане на новите мрежи на първо място чрез оптимизиране на тарифите за радиочестотен спектър. „Не защото искаме да увеличим печалбата на телекомите, а защото искаме да направим цената за крайния потребител адекватна, а не по-скъпа“, коментира той, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Министърът добавя, че друга стъпка е намаляването на административната тежест за разполагането на новото оборудване за базовите станции. По думите му, държавата ще работи с телекомите както по отношение на контрола, така и на осигуряването на повече информация, че електромагнитните вълни, които се ползват от тази технология, не са опасни.

Иначе Желязков изтъкна, че услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G са основа на „умните“ градове, където технологиите се прилагат в полза на жителите, на природосъобразните и устойчиви решения.

“5G борави със 100 пъти по-голяма скорост, възможно е свързване на поне 1 милион устройства на квадратен километър, почти липсва забавяне в скоростта на предаване на данни“, заяви още Росен Желязков.

Той добави, че е нужна добра инфраструктура, а за нейното развитие, освен доброто познаване на технологията, е необходима смелост, която при телекомите обикновено е свързана с преценка на необходимата инвестиция“.

По думите му, държавата и телеком индустрията са намерили вярното решение, за да бъдат предлагани на поносими цени услугите на петото поколение мобилни мрежи 5G за крайните потребители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"