fbpx

805 автомобили без винетка са хванати само за един ден

тол такси, тол система

Общо 805 са автомобилите, които са ползвали републиканската пътна мрежа без платена такса вчера. 730 собственици на превозни средства ще получат електронен фиш за шофиране без електронна винетка на 17 февруари.

Те са „хванати“ от камерите на тол системата в първия ден от работата им, но не са спрени за проверка от мобилните контролни екипи.

Спрените от тол контрола на пътя 75 превозни средства са платили компенсаторна такса, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

От понеделник започна автоматичният контрол чрез камерите на тол системата. Те са разположени върху 295 стационарни контролни рамки, които покриват 10 800 км от близо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Контролът се осъществява допълнително и от 105 мобилни екипи. 

Камерите на тол системата снимат нарушителите и автоматично ги вкарват в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя, могат да платят по-ниска санкция – т. нар. компенсаторна такса. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв – за тези над 12 т.

Ако откажат, се издава акт за административно нарушение и за да продължат пътя си трябва да платят стойността на една уикенд винетка за леките коли и седмична винетка за тежкотоварните автомобили, припомнят от АПИ.

И в този случай нарушителите имат възможност да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-високите глоби в 14-дневен срок и чрез банков превод.

В случай, че нарушителите нe бъдат спрени на пътя, в края на деня системата автоматично издава на собственика на превозното средство електронен фиш, който се изпраща по пощата.

Те имат 14-дневен срок от получаването на фиша, за да платят компенсаторна такса по банков път. Ако това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"