fbpx

Apple сваля прогнозите си за продажби заради коронавируса

Apple Inc предупреди, че е малко вероятно да достигне целта си за продажби през текущото тримесечие, която бе определена само преди три седмици.

Най-скъпата технологична компания в света се превърна в една от най-големите корпоративни жертви на коронавирусната епидемия.

Почти 1900 души в Китай досега са починали от пневмонията, около 72 000 са заразени. Епидемията принуждава милиони да стоят вкъщи, прекъсвайки веригите за доставки и забавяйки отварянето на фабриките след продължителните новогодишни празници.

Производствените обекти на Apple в Китай започнаха да възобновяват работата си, но по-бавно от очакваното, заявиха от компанията. Това означава, че по-малко смартфони iPhone ще бъдат пуснати за продажба по целия свят. В резултат Apple ще стане една от най-големите западни фирми, засегнати от епидемията, предаде Ройтерс.

В края на януари компанията обяви, че очаква общи приходи в диапазона от 63 до 67 милиарда долара през това тримесечие. Диапазонът беше по-широк от обичайното поради несигурността, причинена от епидемията.

Apple не даде нова прогноза за приходите в понеделник.

Акциите на азиатските компании от свързани бизнеси вече паднаха Samsung Electronics затвори 2.8%, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) – 2.9%, SK Hynix – също 2.9%.

Продажбите на смартфони в Китай могат да се сринат с 50% през първото тримесечие, тъй като много магазини на дребно затвориха за дълъг период, а производството все още не е възстановено напълно поради бързото разпространение на новия коронавирус, смятат анализаторите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"