fbpx

Без консенсус за еврото няма да влизаме в „чакалнята“, каза Борисов

„Докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на отбелязването на 30-ата годишнина на КНСБ.

Премиерът посочи, че няма държава, приела евро, да е по-зле или да е станала по-зле.

„Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък“, допълни министър-председателят.

Вчера проф. Стив Ханке в интервю за бТВ предупреди, че гръцкият сценарий може да се случи и у нас, ако приемем еврото. Професорът предложи да се оттеглят промените в Закона за БНБ, които внесе председателят на Бюджетната комисия на НС Менда Стоянова, да бъде организират референдум и народът да си каже думата.

С промените беше прието, че от влизането на България в т. нар. чакалня за еврозоната валутният курс на лева към еврото няма вече да бъде фиксиран в закон. Други държави пък ще могат да искат промяна на курса в рамките на 15%.

Преди време финансовият министър Горанов обяви, че се очаква да влезем във финансовия механизъм ERM II в края на април т.г. За момента не е ясно въз основа на каква информация са тези очаквания.

Междувременно социологическо проучване установи, че българите не гледат еднозначно на Еврозоната. 54 процента искат референдум, а 50 са изобщо против приемане на еврото.

Президентът Радев също присъства на тържеството на КНСБ. Двамата с премиера се събраха за кратко на една маса по време на събитието.

По-рано през деня президентът каза, че „Борисов използва службите за свои политически цели. Указва на прокуратурата кого да размаже. Дори полицията е впрегната да респектира несъгласните българи“.

„Заклевам се във внуците си, че не съм подслушвал Радев. Не е подслушван той, а началникът на Военновъздушните сили. Не знам, не искам да знам и не съм знаел. Не искам да ме вкарвате във всичко това“, отговори Борисов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"