fbpx

Касовите апарати ще блокират 72 часа след повредата

Националната агенция за приходите и Сдружението за модерна търговия постигнаха съгласие, че в рамките на 72 часа трябва да бъде отстранен техническият проблем на фискално устройство преди блокирането му. Досега срокът е 24 часа.

В Сдружението членуват големите търговски вериги Билла, Дайхман, ДМ, Мосю Бриколаж, Кауфланд, Лидл, Т-Маркет, Промаркет, Хиполенд. 

Ще бъде дадена възможност за работа в т.нар. авариен режим при природни бедствия и извънредни ситуации, като касовите апарати не блокират дори след загубване на връзката, беше договорено още на срещата.

Предстои да бъдат изготвени предложения за промени в Наредба Н-18, които да намалят рисковете пред всички търговци, използващи фискални системи в ситуация на технически трудности.

По време на дискусията стана ясно още, че с последните изменения на Наредбата вече е създадена възможност за дистанционна поддръжка на фискалните устройства за фирмите, които ги обслужват.

Това е възможно чрез т.нар. втори канал за предаване и получаване на данни. Чрез него ще може от разстояние да се актуализира софтуерът и да се отстраняват повреди в касовите апарати в много по-кратки срокове.

От приходната агенция съобщиха, че вече е осигурен денонощен мониторинг на системите за обмен на данни с фискалните устройства не само от НАП, но и от външен доставчик.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"