fbpx

Акции за 26 млн. лева попаднаха във вакуума

Голямата тема на деня – контролният пакет акции на футболен клуб Левски, 26 383 777 броя акции с номинална стойност по 1 лев всяка.

В момента – няколко часа след очакваната развръзка, тези акции увиснаха във въздуха. По-поетично дори – оказаха се в безвъздушното пространство.

Хронологията съвсем накратко – рано тази сутрин, „Нове холдинг“ съобщи, че въпросните акции се джиросват на премиера Бойко Борисов. Разпространеното изявление цитира Васил Божков – “Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

Час по-късно – в 9:00 часа, изненадващ куриер – журналистът Сашо Диков, бе пред вратите на Министерски съвет с пакета джиросани акции, готов да изпълни молбата на Божков и да ги връчи на новия им притежател – премиера Борисов. Съобщиха му, че Борисов отказва да ги приеме, след което Диков отиде на Герена, където предаде пакета на изпълнителния директор на клуба Павел Колев, който ги прибра в касата, заявявайки очевидното, че в момента клубът продължава да е с вързани ръце.

Експертите

Пред „Труд“ професор Огнян Герджиков, който е автор на действащия в момента Търговски закон, заяви категорично, че в момента акциите са на Бойко Борисов, независимо, че той не ги е приел. Борисов на свой ред просто трябва да ги джироса, на когото сметне за добре. Герджиков уточнява, че по правило джиросването се предхожда от договор между джиранта и джиритаря. Но щом има подписа на джиранта, то това е достатъчно те да минат във физическо притежание, в случая на Бойко Борисов. От своя страна премиерът за 1 минута и 5 секунди може с по един подпис да ги джироса на друг, заключава Герджиков.

Пред „24 часа“ в същото време, експертът по търговско право, адвокат Александър Машев, е убеден, че акциите и в момента са на Васил Божков (в същност на неговия представител Георги Попов), тъй като основен принцип в правото е, че при каквато и да е сделка, включително и дарение, е необходимо съгласието и на двете страни. Ако няма двустранен процес по съгласие, това е сделка, която не поражда правен ефект, категоричен е Машев.

В подобно съотношение на противоречие са всички други мнения, изразени днес от експерти и запознати със спецификите на подобни актове. Единодушно обаче е становището, че акциите имат единствено значение при участието в Общо събрание и взимане на решения. Съвсем отделен е въпросът за оперативното и ежедневно ръководене на клуба и най-важното – за неговото финансиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"