fbpx

Няма разрешение за внос на италианския боклук, заяви Нено Димов

Министерство на околната среда и водите не е издавало разрешение за внос на заловените във влакова компoзиция в Италия 815 тона отпадъци, насочени за България.

Освен това италианските власти не са информирали нашата страна за този незаконен превоз. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов по време на изслушването си в парламента по искане на БСП.

До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз с жп транспорт на подобен вид отпадъци и съответно не е давано разрешение, уточни министърът, цитиран от БТА.

Той обаче не можа да даде точни данни на колко фирми у нас са издадени разрешения да внасят, какво количество и къде е боклукът.

Контролът по транспортиране превоза на отпадъци е засилен още тази година, когато с цел превенция министерството е сезирало контролните органи в лицето на митниците, РИОСВ, „Гранична полиция“ за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъци.

През септември са били инициирани съвместни проверки с граничните и митническите пунктове, по черноморските пристанища, откъдето напуска или влиза в страната ни трансграничен превоз на отпадъци.

Съгласно европейски регламент контролът на този етап е предварителен и по документи, разясни Димов и подчерта, че стриктно се следи да не се надвишава капацитетът на инсталациите, които получават отпадъците.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"