fbpx

Цените на петрола рязко надолу заради липса на споразумение ОПЕК+

Липсата на споразумение по време на срещата ОПЕК+ във Виена в петък логично предизвика падане на цените на петрола.

Саудитска Арабия намали продажните цени и предупреди, че смята да пусне запасите си на пазара, който и без това усеща намаляващото търсене, съобщи Ройтерс.

Страната предприема истинска ценова война като планира и да увеличи производството до над 10 милиона барела на ден през април след изтичането на настоящата сделка за ограничаване на добива в края на март.

В началото на търговията тази седмица беше отбелязан най-големият спад от 1991 г.

Цената на петрола сорт Брент при фючърски сделки с доставка през май на лондонската борса ICE спадна с 43,4 процента и достигна до 31,57 долара за барел.

Априлските фючърси на западнотексаския петрол поевтиняха с 49,6 процента и достигнаха до 27,59 долара за барел.

Междувременно казахският президент Касим-Джомарт Токаев по време на оперативна среща рано в понеделик даде указания на правителството да намали разходите и да промени бюджета за 2020-2022 г. след спада на цените на петрола, съобщи ТАСС.

Обемът на ликвидните активи на Националния фонд за благосъстояние на Русия на 1 март възлиза на 10,1 трилиона рубли. Те са достатъчни за покриване на недостига на приходи от спадащите цени на петрола до 25-30 долара за 6-10 години, съобщи Министерството на финансите на РФ.

Финансовият министър Антон Силуанов неведнъж е казвал, че бюджетът ще може да финансира разходи и задължения, дори ако цената на петрола падне до 30 долара за барел.

В случай на намаление на цените на петрола под базовата стойност от 42 долара за барел, се генерират загубени приходи от бюджета, които се финансират от националния фонд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"