fbpx

Европа има нужда от план за икономически стимули, смята Бруно Льо Мер

Европейските страни се нуждаят от план за икономически стимули, който може да помогне за преодоляване на ефектите от разпространението на коронавируса.

Това съобщи в понеделник министърът на икономиката и финансите на Франция пред радиостанция France Inter.

„Очаквам Европа да има силен, сериозен и координиран отговор на евентуалната икономическа криза, която може да последва епидемиологичната.“

Льо Мар отбеляза, че на 16 март ще се проведе среща на финансовите министри на еврозоната и тогава ще предложи серия от мерки за определяне на план, които ще помогне за съживяване на икономиката.

Министърът смята, че френските предприемачи вече са усетили последствията от разпространението на коронавируса. Въздействието на епидемията върху френския икономически растеж ще бъде сериозно през 2020 г., предупреди още той.

В същото време подчерта, че Франция трябва да се поучи от тази ситуация, по-специално да намали зависимостта си от Китай в редица стратегически сектори. Необходимо е да укрепим суверенитета си в автомобилния сектор и в областта на здравеопазването, казва още Льо Мер.

Ще припомним, че по време на срещата за коронавируса в Брюксел френският финансов министър съобщи, че 40 на сто от съставките на лекарствата в страната се внасят от Китай и това е суперзависимост.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"