fbpx

7 спешни мерки за облекчаване на щетите, предлагат собствениците на бизнес сгради

„Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България“ предлага пакет от спешни мерки за облечване на икономическите щети, предизвикани от икономическия блокаж в страната.

Асоциацията е организация, обединяваща най-големите компании, собственици и инвеститори на бизнес недвижими имоти в страната. „Ние сме едни от най-големите данъкоплатци на местни данъци и такса смет, а нашите сгради осигуряват възможността на много глобални компании да разрастват своите офиси в България, осигурявайки високо платени работни места, се посочва в изявление на АСБС.

Изтъква се, че изключително неблагоприятното отражение на пандемията от коронавирус върху всички аспекти на социалния и икономическия живот в глобален мащаб предизвиква тежки сътресения и в сектора, в който са активни членовете на Асоциацията.

Предлаганите мерки:

1. Въвеждане на държавен мораториум за плащанията на главници по кредити с продължителност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от блокирането на спопанския живот. Тези главници ще бъдат изплатени в бъдещи периоди, след отшумяването на кризата и възстановяването на икономическия растеж.

2. Запазване на всички договорени условия по кредитите (лихви, такси, срокове и други) непроменени за целия срок на кредитите. Горчивият опит от кризата през 2009-2010г. показа, че банките се възползваха от ситуацията и наложиха едностранно много високи лихви и такси на своите клиенти. Това допълнително влоши финансовото състояние на компаниите, които вече бяха засегнати от кризата.

3. Временно освобождаване на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти за 2 месеца, за периода април-май 2020г., когато се очаква да продъжи невъзможността да се извършва пълноценна икономическа дейност.

4. Отстъпка в размер на 25% от плащането на дължимия данък недвижими имоти и такса смет за тези, които изплатят цялото си годишно задължение през периода на извънредното положение. Целта на тази мярка е да компенсира спада от приходи на общините от мярката в предходната точка именно за периода април-май 2020г.

5. Изцяло освобождаване на собствениците на бизнес имоти, които имат забрана за извършване на стопанска дейност, от такса битови отпадъци за срока на обявеното извънредно положение – хотели, търговски центрове, магазини.

6. Намаляване на местния данък, дължим при покупко-продажба на недвижими имоти, на 1% за период от 6 месеца, за да се стимулира подновяването на търговията с недвижими имоти и съживяване на напълно замръзналия пазар на имотите. Този сектор осигурява много работни места, както и голяма част от приходите от данъци и е необходимо да бъде подпомогнат, за да излезе от сегашното си блокирано състояние. 

7. Намаление с 50% на нотариалните такси, събирани съгласно Тарифа за нотариалните такси към Закон за нотариусите и нотариалната дейност, при осъществяване на сделки с недвижими имоти – отново с цел да се стимулира пазара на имоти.

Асоциацията се аргументира за необходимостта от прилагане на тези мерки:

1. Европейската Централна Банка вече даде насоки за прилагане на подобни инициативи на търговските банки. Повечето европейски страни вече са въвели мораториуми с подобни срокове.

2. Българският банков сектор е добре регулиран и капитализиран. Прилагането на предложените мерки не би поставило финансовите институции в тежко положение. Те ще им позволят да не квалифицират тези свои вземания и да продължат да кредитират реалния сектор – следователно да помогнат с ликвидност в най-трудния период на възстановяване на икономиката.

3. Наемателите в бизнес сгради /офис сгради, търговски центрове, хотели/ са пряко засегнати от блокирането на икономиката и пряката невъзможност да се извършва икономическа дейност. Естествена е тяхната невъзможност да заплащат наемите си, тъй като са ангажирани да запазят своите служители и тяхното възнаграждение. Това ще принуди собствениците на бизнес сгради да изпаднат в забава и невъзможност за покриване на вноските по своите кредити към банките.

4. Възстановяването от този икономически шок се очаква да бъде дълго и мъчително поради широкия му ефект върху всички икономически партньори на страната. Това е основната причина, поради която предлагаме периодите за мораториум върху плащанията да са с такава продължителност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"