fbpx

„Бул Био“ произвежда хлорохин за болни от COVID-19

244 болнични опаковки хлорохин е произвело държавното дружество „Бул Био“.

Количеството ще стигне за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19, съобщи директорът на дружеството д-р Румен Кофинов пред премиера Бойко Борисов. Той заедно с председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и с директора на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов посетиха предприятието.

Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба като още днес започват доставките по болничните аптеки в София.

Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването. Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на „Бул Био“, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения.

 „Произвеждането на това лекарство е един безспорен успех. Това ни дава възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем“, заяви професор Мутафчийски.

Той информира, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно  указание на болниците за безопасно използване на лекарството.

Професор Балтов заяви, че наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"