fbpx

Русия може да изнася Avifavir срещу коронавирусна инфекция

Русия може да започне износ на лекарството Avifavir срещу коронавирусната инфекция, след като задоволи вътрешното си търсене.

Това обявиха по време на онлайн конференция ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (RDIF) Кирил Дмитриев и първият заместник-министър на промишлеността и търговията на Руската федерация Сергей Циб, съобщи ТАСС.

„Веднага щом руските нужди са удовлетворени, ние вярваме, че ще бъде възможно и изпращане в чужбина. Има голям брой заявления от страни от Близкия изток, от Латинска Америка. Русия може да стане износител на това лекарство“, заяви ръководителят на RDIF.

Според него в портфолиото на руските компании има няколко лекарства за борба, включително с коронавирусна инфекция, които са в етап на клинични изпитвания.

Avifavir е произведен от съвместно предприятие на RDIF и група компании Himrar. Това е първото руско лекарство на базата на Favipiravir, което се използва в Япония от 2014 г. при тежки форми на грип.

Според резултатите от първия етап на клиничните изпитвания (10 дни) Avifavir не са открити нови незаписани странични ефекти.

Ефективността надвишава 80%, което е критерият за лекарство с висока антивирусна активност. Началото на последния етап от опитите с увеличение на броя на пациентите до 330 беше одобрено от Министерството на здравеопазването на 21 май.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"