fbpx

„Майкрософт“ пуска роботи да селектират новини, съкращава журналисти

Около 50 журналисти в „Майкрософт“ са били освободени от работа, а тяхната дейност е заменена от роботи.

Редакторите работили върху новинарските страници в уебсайта на MSN и „Едж“ браузъра, които се използват от хора по цял свят.

Компанията е взела решение селектирането и подреждането на новините да се извършва от изкуствен интелект, пишат световните медии, цитирани от бТВ.

Според част от освободените решението да се премине към изцяло автоматизирана система за селекция на новини крие сериозни рискове, тъй като редакторите в „Майкрософт“ трябва да се придържат към стриктни правила за подбор.

Трябва да се прави внимателен подбор на материали от световни медии, сред които и авторски, а приходите от тях се разделяли между „Майкрософт“ и медиите.

Подборът на статиите от хора гарантирал заглавията и текстовете да са ясни, както и избягването на фалшиви новини и подвеждащи материали.

Един от журналистите коментира, че постоянно срещал новини как изкуственият интелект ще завземе всичката ни работа след години. „И ето – изкуственият интелект открадна моята работа“, казва той пред „Гардиън“.

Уебсайтът на MSN е създаден през 1995 г. и първоначално е бил начална страница с новини и оригинално съдържание за милиони компютърни потребители по цял свят.

През 2013 г. оригиналното съдържание отпада и съкращаването на работна ръка започва. До края на 2014 г. е пусната нова версия на уебсайта, която разчита на материали от световни медии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"