fbpx

АИКБ подкрепя българските храни в търговските вериги, иска мярката да е постоянна

Една от работодателските организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), подкрепя принципно проекта на Постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на България.

В писмо до земеделския министър Танева се казва, че предприетите мерки са ориентирани в правилна посока и ще спомогнат за защитата на местните производители в страната.

Припомняме, вчера в свое изявление сдружението на търговските вериги се обяви категорично срещу тази идея, тъй като антипазарна и неприложима. Предупредиха и че може да доведе до поскъпване на храните.

АИКБ обаче са на мнение, че мерките, приложени в проекта за ПМС са мерки за защита на българското производство срещу съществуващи недобросъвестни практики, които се прилагат от години, а не привилегии, дадени на едни ли други стоки поради произхода им.

Още повече, че много от тях се прилагат в други страни от Европейския съюз, макар и в по-прецизна форма.

Работодателската организация има и някои забележки.

На първо място, според тях обвързването на подобно постановление с пандемията от COVID-19 и с въведеното извънредно положение, при това със срок до края на годината е съвършено неправилно от методологическа гледна точка. Подобни мерки би трябвало да са дългосрочни и постоянни, защото произтичат от дългосрочни проблеми, затормозяващи българските производители много преди да възникне сегашната кризисна ситуация.

Второ, АИКБ алармира, че в постановлението без всякаква видима причина е изцяло неглижиран цял подотрасъл от производството на хранителни продукти – производството на  риба и на продукти от риба и аквакултури. Никъде не става дума нито за риба и аквакултури, нито за преработени продукти от тях, нито за консервирани храни от тях. Това е изключително неправилно, несправедливо и некоректно, изтъкват от асоциацията.

От АИКБ обръщат внимание, че повечето  страни от ЕС практически прилагат подобни протекционистки мерки. Условие, една или друга верига, да оперира на съответния пазар е да продава местна продукция.

Имаме информация за не една и две български фирми, чието производство носи най-престижните международни сертификати, но продукцията им не се приема от някои от опериращите в България търговски вериги. Те продължават да работят с производители от други страни на ЕС, сочат още работодателите.

Те са убедени, че твърдението, че промоционалната търговия е една трета от търговския оборот не отговаря на истината, според АИКБ този дял е над 50%. Промоциите се правят под натиск и без изричното съгласие на производителя. Това жестоко потиска търговските марки на знакови български производители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"