fbpx

Расте онлайн търсенето на електроника и спортни артикули за дома

В последната седмица на март се наблюдава повишено търсене в категориите „Електроника“ и „Спорт, книги и хоби“. Потребителите искат да закупят лаптопи, таблети и други мобилни устройства, за да могат всички членове на семейството да учат и работят от вкъщи, съобщиха от международната платформа за обяви OLX.

В категорията „Спорт, книги и хоби“ предпочитани са артикули като ластици, дъмпели, велоергометър, които улесняват тренировките у дома.

Сред най-търсени по ключови думи са “Playstation 4” и „хлебопекарна“, което допълва картината за развлеченията на деца и родители вкъщи.    

В категория „Работа“ се забелязва рязко повишаване на търсенето в първата седмица на април заради съкращенията в най-засегнатите от кризата бизнеси. Предлагането в категорията обаче е доста по-ниско в сравнение с периода преди извънредното положение.

Най-големият спад на търсенето се регистрира в категорията „Екскурзии и почивки“. Това е напълно обяснимо заради строгите ограничени за пътуване и излети сред природата.

Предлагането в платформата започва да се нормализира. През първата седмица на април се забелязва покачване в броя обяви за автомобили, гуми и джанти, но това важи само за частните потребители.

Интересна тенденция има и в категория „Дом и градина“, където 10 дни след началото на извънредното положение има ръст на потребителите, които публикуват обяви. Това говори, че много хора използват свободното си време за декориране, смяна на мебелите, както и за ремонти.

От началото на извънредното положение редовните потребители правят с 15% повече сесии на сайта, а времето, прекарано в OLX, се е повишило с 6%.

Има ръст при мъжете, които посещават платформата с 5%. Най-много посещения има от хора на възраст между 35 и 45 години, както и от най-младите на 18-24 години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"