fbpx

Храната за вкъщи може и с колело, но задължително със здравна книжка

Лицата, които доставят храни до краен потребител трябва да притежават лични здравни книжки, в които да са вписани резултатите от предварителни и периодични медицински прегледи и изследвания.

Личната здравна книжка се представя при поискване от контролните органи.

Това предвижда наредбата за специфичните изисквания при търговия с храни от разстояние на земеделското моинистерство, публикувана за обществено обсъжане.

За транспортиране на храни, търгувани от разстояние се използват превозни средства, които отговарят на хигиенните изисквания за хранителните продукти.

Но съгласно тази наредба може да се използват и мотоциклети, мотопеди, индивидуални електрически превозни средства и велосипеди, ако са снабдени с контейнери, които отговарят на хигиенни изисквания.  Превозното средство да има обозначение с името или наименованието на бизнес оператора доставчик.

Търговията от разстояние на различни стоки, включително и на храни, непрекъснато нараства през последните години. Днес ЕС е един от най-големите пазари за онлайн ппродажби в света. Хората на възраст между 16 и 74 г., които са поръчали стоки или услуги по интернет, са се увеличили от около 50% през 2007 г. до 68% през 2017 г.

В България този вид търговия на храни стана особено популярен сред потребителите в условията на пандемия и е достигнал около 30% дял.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"