fbpx

Храната за вкъщи и в ресторанта с еднакъв ДДС, настояват ресторантьори

Ставката на ДДС за доставка на храна за вкъщи да бъде изравнена с тази на ресторантьорските и кетъринг услуги, настояват от Сдружение на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

След извършена промяна в разпоредбите на ЗДДС за подпомагане на бранша в условията на новия коронавирус беше въведена намалена данъчна ставка 9 на сто за ресторантьорски и кетъринг услуги.

Законовите разпоредби обаче изрично изключват намален данък при доставка на храна по домовете.

Законодателят приема, че при доставка за вкъщи се извършва обикновена продажба на стоки, а не на ресторантьорска услуга.

При пандмията делът на доставките на храни по домовете е завишен в пъти, а посещенията на ресторанти – намалени. Масовата практика в страните-членки на ЕС е да не се прилага по-висока данъчна ставка при доставки на храни за вкъщи.

Тази услуга в общия случай се облага със същата данъчна ставка и дори в някои страни с по-ниска, отколкото в ресторантите.

В Испания, Франция, Италия и Австрия ДДС е 10 на сто при доставка на храна и за консумация на място; в Холандия –9 на сто ДДС, в Унгария – 5 на сто ДДС.

Европейската комисия е предвидила и че в условията на развиващите се дигитални пазари по-широк кръг от клиенти се възползват от доставката на храни от разстояние чрез онлайн платформи и виртуални ресторантски менюта.

По същност ресторантьорският продукт може да се определи като услуга, която се получава в резултат на човешкия труд и съвкупност от множество услуги, от който една малка част е приготвянето на храната.

При доставка на тази храна до вкъщи тази съвкупност от елементи и човешки труд не е по-малка, а напротив – по-голяма, твърдят от бранша.

И цитират Решение на Европейския съд от 10 март 2011 г., в което се казва, че „Относно ястия, доставяни по домовете от предприятия за кетъринг, следва да се посочи, че те се отличават от ястията, предлагани от щандове, от каравани за хранене и от кина по това, че като цяло не са резултат от стандартизирано приготвяне, а при тях предоставянето на услуги е застъпено в значително по-голяма степен и изискват повече работа и умения.„




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"