fbpx

Цените на петрола надолу в очакване на новата среща на OPEC +

Цените на петрола паднаха в понеделник, докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обмисля среща, на която да  обсъди увеличаване на рекордното съкращение на производството след юни.

Фючърсите на суровия нефт Brent намаляха с 0.74% до 37.56 долара за барел, а фючърсите за американския лек петрол WTI спаднаха с 0.76% до 35.22 долара за барел, съобщи Ройтер.

През април OPEC + се съгласи да намали производството с безпрецедентните 9,7 милиона барела на ден за май и юни, след като пандемията на коронавирус срина търсенето.

Ако OPEC + пак предложи тримесечно удължаване на договореността, вероятно е цените да достигнат нивото на 40 долара за барел, казват анализатори.

В същото време напрежението между САЩ и Китай оказва натиск върху световните финансови пазари. Търговците внимателно наблюдават и бунтовете през уикенда, които обхванаха големите градове в САЩ след смъртта на чернокож мъж по време на задържане от полицай.

Министрите на ОПЕК + обсъждат възможността за провеждане на срещата, насрочена за 9-10 юни 2020 г., почти седмица по-рано – 4 юни, съобщи ТАСС. Това се дължи на желанието на някои държави да продължат настоящите договорености след юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"