fbpx

От София до сръбската граница пътуваме по-бързо от 2021 година

Първите 17 км между Драгоман и Сливница, които са част от магистралата между София и границата със Сърбия, ще бъдат готови до края на годината. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич.

Сръбският държавен глава е у нас по покана на българския премиер.

Отсечката е част от АМ „Европа“, която ще свързва ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път. Магистралата е с дължина 48 км и е разделена на три части.

Строителството на първите два участъка, по които се работи в момента, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница.

Стойността на инвестициятаза на първата част е 117 млн. лв. и се финансира изцяло от републиканския бюджет.

В участъка ще има два пътни възела с осветление – „Сливница 1“ и „Сливница 2“, както и 11 големи съоръжения – 5 надлеза, 5 подлеза и мост над р. Сливнишка.

Работи се усилено и по изграждането на другия, 14,5-километров участък между ГКПП „Калотина“ и Драгоман. Строителните дейности на обекта стартираха в средата на февруари 2020 г. Инвестицията е за близо 165 млн. лв. и се финансира от Механизма за свързване на Европа на ЕС и от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 2022 г.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе.

По време на срещата премиерът Борисов запозна сръбския президент и с напредъка по строителството на „Балкански поток“.

Газопроводът е с дължина 474 км и ще премине през землищата на 11 области в страната ни. 

За цялостната реализация на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница ще бъдат изградени и две компресорни станции – КС „Расово“и КС „Нова Провадия“.

Те ще служат за повишаване на налягането по трасето на „Балкански поток“.

Премиерът Борисов и президентът Вучич инспектират напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“.

Изграждането на „Балкански поток“ е от важно значение за България и Сърбия. И за двете държави осъществяването на този проект означава икономически растеж, растеж в промишлеността и осигуряването на един от най-важните енергийни източници. Това каза по-късно президентът Вучич пред журналисти в Летница.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"