fbpx

Частните дворове в Йордания пълни с артефакти

принцеса Дана Фирас и българския министър на туризма Николина Ангелкова

Йордания силно зависи от туризма, който формира 19 на сто от БВП. Това каза принцесата на страната Дана Фирас, която беше у нас по покана на българския министър на туризма Николина Ангелкова.

Дана Фирас е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешанъл Тръст“.

Нейно кралско височество проведе майсторски клас в София, където акцентира на опазването на културното наследство.

„Много държави от начало не отчитаха, че културата е приоритет, смятаха я за лукс. Трябва да се промени тази позиция. Когато говорим за управление на туризма, говорим за управление на културата. 1.3 милиарда са пътуващите по света и това не са просто цифри. Създават се възможности за развиващите се страни да са наравно с развитите“, убедена е принцеса Дана Фирас и посочи примери от региона на древния йорданския град Петра.

80% от туризма в Йордания са свързани с Петра и културното наследство. Държавата прави много за запазване на естествения ландшафт, големи участъци са защитени. В страната има над 100 хиляди археологически обекта. Половината от тях не са развити. Те се намират в градините и дворовете на хората.

„През последните 10 години туризмът стана център на икономиката и втора движеща сила на всички области на развитие“, заяви от своя страна министър Ангелкова. През миналата година за първи път България е преминала границата от 9 млн. чуждестранни туристи, което е повече от населението й. Секторът обхваща 11 на сто от общата заетост у нас заедно със сходните индустрии. България е изключително богата със своите 40 хиляди артефакта, с хилядите манастири и църкви.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"