fbpx

Кристалина Георгиева пое кормилото на МВФ за следващите пет години

Кристалина Георгиева официално встъпи в длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд

Кристалина Георгиева официално встъпи в длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд. Тя беше единствената кандидатура за този пост, а изборът й приключи на 25 септември т.г. Българката ще управява международната финансова институция през следващите 5 години. Тя сменя французойката Кристин Лагард, която пък поема Европейската централна банка.

Кристалина Георгиева е втората жена начело на Фонда и първият ръководител от страна с развиваща се икономика. Тя беше единствената кандидатура и заради нея дори беше променен уставът на институцията, който поставяше възрастово ограничение от 65 години за най-високия пост.

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в Любимец. Завършва политическа икономия във ВИИ „Карл Маркс“, днешния УНСС в София. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж в САЩ“. През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда. Била е доцент в катедра „Икономика“ на УНСС, бивш европейски комисар от България от комисията Барозо II, главен изпълнителен директор на Световната банка, а за няколко месеца временно заема и поста президент на институцията.

На 30 ноември 2010 г. е обявена за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“ от електронното издание European Voice. Отличена е за своята работата по управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

„Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел – да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си“, заяви новият управляващ директор на МВФ.

Международният валутен фонд е създаден през юли 1944 г. на конференцията на ООН в Бретън Уудс, Ню Хемпшир, САЩ. Организацията със седалище във Вашингтон днес обединява 189 държави, които работят за насърчаване на глобалното парично сътрудничество и осигуряване на финансова стабилност.

Икономическите реформи в България са тясно свързани с МВФ. България е член на Фонда от 25 септември 1990 г. Квотата на страната ни е 896.3 млн. СПТ (специални права на тираж).

В периода 1991 – 2004 г. България сключва общо осем споразумения с МВФ. През 2007 г. се осъществява операция по предсрочно погасяване на дълга към Фонда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"