fbpx

Кристалина Георгиева призова за инвестиции в зелени проекти и цифрова инфраструктура

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева призова държавите да инвестират в зелени проекти и цифрова инфраструктура, за да повишат производителността и доходите. Тя заяви, че е наложително да се помогне на страните с ниски доходи да се справят с тежките дългове, за да могат да поддържат подкрепата за своите граждани.

„Картината през последните няколко месеца стана по-малко ужасна, но ние продължаваме да проектираме най-лошата глобална рецесия от Голямата депресия“, каза Георгиева на пресконференция по време на годишните срещи на МВФ и Световната банка.

„Девет месеца след пандемията все още се борим с тъмнината на криза, отнела повече от един милион човешки животи, и сме тласнали икономиката обратно, причинявайки рязко по-висока безработица, нарастваща бедност и риск от „изгубено поколение“ в страни с ниски доходи. „

МВФ прогнозира частично и неравномерно възстановяване през 2021 г., като глобалният растеж се очаква да достигне 5,2%, но предупреждава, че остават значителни рискове, включително възраждането на вируса.

„Трайно икономическо възстановяване е възможно, само ако победим пандемията навсякъде“, каза тя, призовавайки за силно международно сътрудничество при разработването и разпространението на ваксина.

По-бързият напредък в медицинските решения може да ускори възстановяването и да добави почти 9 трилиона долара към световните доходи до 2025 г., което от своя страна може да помогне за намаляване на разликата в доходите между по-бедните и по-богатите държави, каза още Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Тя заяви, че е от решаващо значение за всички страни да продължат основните мерки за защита на живота и поминъка, включително чрез спасителни линии като кредитни гаранции и субсидии за заплати.

МВФ е достигнал над 280 милиарда долара ангажименти за кредитиране, като над една трета са одобрени от март, малко след началото на кризата.

Фондът е подпомогнал 81 държави и е удължил облекчението за обслужване на дълга за най-бедните си членове. Също така са мобилизирани допълнителни 21 милиарда щатски долара от свои членовете в подкрепа на заеми с нулеви лихви и обмисля други възможности за разширяване на кредитирането.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"