fbpx

Правителството да гледа какви фирми подкрепя, съветва Кристалина Георгиева

Световната икономика е започнала своето изкачване от дъното, но пътят ще бъде неравен и несигурен.

Макар прогнозата да е по-малко песимистична, наблюдаваме безпрецедентен отрицателен растеж – 4,4%. Според МФВ ще има частично възстановяване – 5,25% растеж догодина, което няма да е достатъчно да ни върне в предкризисните нива от 2019 г.

Това обяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БНТ. Според нея ще има влошаване на стандарта на живот на почти всички държави.

„Препоръката ни е да се поддържат фирмите и домакинствата, за да избегнем катастрофално свиване на икономиката. Разбира се, ние също трябва да пазим квитанциите, да сме много отговорни за това как се използват парите на данъкоплатците. Висока отговорност, отчетност. особено в този период. Днес е по-опасно да направим по-малко, отколкото да направим малко повече от необходимото. Правителството трябва да започне да оглежда кого подкрепя, дали не са фирми със структурни проблеми и да ги държи на изкуствено дишане завинаги“, обясни Кристалина Георгиева.

Според нея България е провеждала отговорна фискална политика и ако сме научили нещо от тази криза, то е, че когато в добри времена имаме буфери и макроикономическа стабилност, когато дойдат лоши времена, по-добре устояваме на проблемите.

Очакванията са промишлеността да се възстанови по-бързо от сектора на услугите.

Докато не видим, че здравната криза е отминала, е изключително важно да продължи подкрепата за фирмите и домакинствата.

Досега фискалната подкрепа беше универсална, всички фирми бяха подкрепени, с времето трябва да мислим за пренасочване на фискалната подкрепа, където ще има най-голяма ползва за икономиката. Подкрепата трябва да е насочена към хората, към работниците, към солидни инвестиции, смята Георгиева.

Международният валутен фонд кще да използва с капацитета си от 1 трилион долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"