fbpx

Предстоящият икономически път остава труден, предупреди Кристалина Георгиева

Предстоящият икономически път остава „труден и склонен към временен неуспех“. Това предупреди в своя блог управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от БНР.

Тя приветства значителния напредък в разработването на ваксини за справяне с коронавируса, който отне повече от милион човешки живота по целия свят и доведе до десетки милиони загубени работни места.

През миналият месец МВФ прогнозира свиване на глобалната икономика от 4,4% през 2020 г. , като очаква световната икономика да се върне към растеж от 5,2% през 2021 г.

Според Георгиева данните потвърждават продължаващото икономическо възстановяване. САЩ и други напреднали икономики са отчели по-силна от очакваното икономическа активност през третото тримесечие.

Но тя отбеляза, че най-новите данни за интензивно свиващите се индустрии в сферата на услугите показват, че се забавя възходящия импулс на икономиките, където се възражда коронавирусната пандемия.

Докато фискалните разходи от близо 12 трилиона долара и паричните политики в света план са предотвратили още по-лоши икономически резултати, бедността и неравенството се увеличават и е необходима по-голяма подкрепа, смятат от МВФ.

От началото на пандемията Фондът е отпуснал над 100 милиарда долара на 82 държави за борба с разпространението и последствията от коронавируса.

Глобалната икономика се възстановява от дълбините на коронавирусната криза, но има признаци на забавяне на възходящи импулс в страните с нарастващи нива на инфекция от Covid-19, пише в нов доклад на МВФ за големите икономики на страните от Г-20, съобщава Ройтерс.

Докладът, публикуван преди виртуалните срещи тази седмица на финансовите представители и лидери от Групата на 20-те най-силно развити и развиващи се държави, подчертава неравномерността на глобалното възстановяване и предупреждава, че кризата вероятно ще остави дълбоки, нееднакви белези.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"