fbpx

Програмисти и заварчици са сред най-предпочитаните професии

Най-предпочитаните обучения у нас в последно време са за компютърни графици и графични дизайнери, организатори на интернет приложения, помощник-възпитатели и заварчици.

Само тази година над 2000 българи са получили правоспособност за заварчици и програмисти. Това показват данните на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), представени по време на виртуална пресконференция за популяризирането на проекта „Качество и ефективност“.

Повече от 90 000 българи са преминали през курсове за квалификация и преквалификация през миналата година, а всеки четвърти от тях е получил свидетелство за нова професия.

България е на предпоследно място по участие на гражданите в дейностите за учене през целия живот, които включват и професионалното обучение. Средният процент по този показател на ЕС е близо 15%, а за страната ни – 2 на сто.

Въпреки това се запазва интересът към обучението по професиите оперативен счетоводител, охранител, фризьор, козметик, маникюрист, монтьор и техник на транспортна техника.

Намалява интересът към обучението за озеленители, помощници в строителството, камериери, продавач-консултанти, ресторантьори и офис-мениджъри, показват още данните на НАПОО.

2 милиарда и 167 милиона лева европейски средства ще бъдат изразходвани в следващите седем години. Те ще са насочени към инвестиции в ученето през целия живот, професионалната мобилност, развитието на нови компетенции, валидирането на умения.

Това информира заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. В момента се обсъжда Планът за възстановяване и устойчивост, където работодателите, синдикатите, университетите и институциите могат да участват с предложения за реформи, които да гарантират по-гъвкава и адекватна система за обучение, която да подпомогне хората в професионалното им развитие.

Заместник-министърът лансира и идеята за създаването на единен сертификационен център, който да оценява резултатите от обученията, включително и тези за дигитални умения, така че да се гарантира качествен резултат за бизнеса.

Проучване показва, че 50% от работодателите не са запознати със системата за професионално обучение в лицензираните обучителни центрове, както и че липсва връзка с потребностите на бизнеса, а придобитите умения не са актуални и не съответстват на потребностите на работодателите, коментира инж. Емилияна Димитрова, председател на НАПОО.

Заради COVID пандемията, 70% от центровете за професионално обучение в страната са преустановили провеждането на обучения. Повечето от тях нямат ресурси за организиране на онлайн обучение, като всеки четвърти обучителен център няма интернет страница.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"