fbpx

Младите предприемачи с интерес към иновации в здравеопазването

Над 40% от участниците в инициативата за млади предприемачи Beyond ще създават иновации в сферата на здравеопазването.

По време на програмата ще бъдат разработвани проекти и в областта на екологията и кръговата икономика, както и за умните градове

В началото на ноември преакселераторската програма Beyond, организирана от  JA България и The Edge: R&BD, стартира с обучителна сесия, включваща темите „Иновации“ и „Перфектният екип“.

Селекция на на стотиците кандидати продължи два месеца.

Близо 43% от участниците в локалния преакселератор, в продължение на 8 месеца ще създават иновации в сферата на медицината и здравеопазването.

Останалата част от участниците изявяват интерес към развитието на идеи в различни сфери, сред които значителен процент заемат тези в областта на екологията и кръговата икономика (15%) и умните градове (17%).

Над 30% от кандидатите тази година са хора, практикуващи или следващи медицина. Това обяснява и високия процент участници, желаещи да разработват иновации за медицината и здравеопазването.

Причината за подобен интерес от страна на хора, които стандартно не се интересуват от бизнес в такъв мащаб, вероятно се дължи, от една страна, на кризата и проблемите в здравеопазването, а от друга – на интереса на медицинските университетите към програмата на Beyond.

Профилът на останалите участници тази година е всеобхватен, тъй като сред тях има хора с различна експертиза и опит – от технически специалисти (18%), икономисти (29%), кадри от хуманитарния сектор (8%). Това позволява създаването на така наречените интердисциплинарни екипи – една от предпоставките за успех при разработването на иновации.  Близо 70% от участниците са посочили трудов опит в областта на ИТ, медицина, маркетинг, продажби, изкуство.

В образователните сесии ще вземат участие университетски преподаватели и гост-лектори от България, Италия и САЩ. В практическите занятия ще се включат ментори, които имат предприемачески опит или са висши мениджъри от България, Словения и Германия.

Първите резултати и успешни иновации на екипите в преакселераторската програма ще станат ясни през май 2021г. 

Beyond е преакселератор на JA България и дъщерната й компания The Edge: R&BD. Екипът зад проекта има над 20 години опит в обучението по предприемачество и създаването на иновативни стартъп компании.

Зад организаторите седят партньори като Novartis, Citi Bank, EIT Raw Materials, ITA Group, Oracle Academy, Telelink.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"