fbpx

Все още не сме вън от опасност, предупреди Кристалина Георгиева

„Все още не сме вън от опасност“, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Тя публикува в интернет послание преди съботната виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки от Г-20 – групата на 20-те най-големи световни икономики.

Въпреки някои признаци за възстановяване, глобалната икономика е изправена пред продължителни предизвикателства, включително възможността за втора вълна от COVID-19, а правителствата трябва да запазят своите програми за подкрепа, заяви Кристалина Георгиева, цитирана от световните агенции.

Според нея дейностите постепенно се засилват, но все още не сме излезли от кризата.

В края на юни МВФ понижи прогнозите си за растеж и сега очаква глобалният БВП да спадне с 4,9% през тази година поради по-голямото свиване по време на ограничителните мерки, отколкото се очакваше по-рано. През следващата година се прогнозира само слабо възстановяване.

11 трилиона долара стимули, предоставени от страните от Г-20, помогнаха да се предотврати по-лош изход, но „тези мрежи за безопасност трябва да се поддържат според нуждите и в някои случаи да се разширяват“, призова Кристалина Георгиева.

Тя смята, че много работни места, изгубени при пандемията, може никога да не се върнат. Работниците ще се нуждаят от подкрепа и обучение, за да преминат в нови сектори, а политиците ще имат шанс да изградят по-добър, по-зелен и по-справедлив свят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"