fbpx

ЕС разследва германската компания Wirecard

Европейският регулатор започна разследване на дейността на германския оператор на електронни разплащания Wirecard, след сезиране от вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Това съобщи в четвъртък британският вестник Financial Times.

Европейската агенция за ценни книжа и пазари (ESMA) започна ускорен одит на действията на германския регулатор, германския Федерален орган за финансов надзор (BaFin) и органа на частния сектор, Групата за спазване на финансовите отчети (FREP), която контролира сметките на германските компании.

Според агенцията тя използва „експертна преценка“ в разследването, тъй като това ще й позволи да оцени действията на BaFin по-подробно, отколкото в съответствие с Директивата за прозрачност на ЕС, която се занимава с регулирането на по-общи правила във финансовото отчитане.

В същото време ESMA разпространява поверителен доклад за недостатъците в системата за финансово регулиране на седем държави членки на общността, включително Германия, предвид „изключителния обществен интерес към случая Wirecard“.

Авторите на доклада, подготвен преди две години, заедно с положителните аспекти в германския модел на правоприлагане, посочиха редица недостатъци. Те включват контрол върху финансовото отчитане, липсата на взаимодействие между BaFin и FREP и „конфликт на интереси“ в FREP.

Разследването е необходимо, както отбеляза Домбровскис по-рано, за да се „определят следващите стъпки“. „Трябва да изясним какво се обърка“, каза той.

Скандалът около Wirecard избухна в средата на юни. В резултат на одита се оказа, че в сметките няма 1,9 милиарда евро, които по-рано бяха посочени във финансовите отчети като актив. След това стана известно, че шефът на компанията Маркъс Браун е в оставка.

Прокуратурата смята, че първоначално тази сума не е съществувала и е посочена в сметките, за да заблуди инвеститорите. Браун е обвинен, че се опитва да представи на инвеститорите и клиентите на компанията си по-стабилно финансово състояние. Той беше задържан, но след това освободен под гаранция от 5 милиона евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"