fbpx

Няма доказателства за чума по овцете в Странджа, реши ВАС

Липсват убедителни доказателства за чума по овцете, пише в мотивите на Върховният административен съд (ВАС), който  призна правотата на фермерката Ана Петрова от Болярово.

През лятото на 2018 г., когато бяха избити хиляди овце и кози заради твърденията за чума в Странджа, тя не допусна екипи на БАБХ да умъртвят стадото й.

Днес ВАС отмени заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и Тодор Петрови в Болярово и избиване на всички животни в нея, съобщи agronovinite.com.

“В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта Чума по дребните преживни животни във времето в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на заболяването”, се посочва в мотивите на ВАС.

Според доказателствата по делото, стадото на Ана Петрова е в добро здравословно състояние, отглежданите 203 овце са живи, включително посочените две овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума”, мотивира се тричленният състав на ВАС.

През 2018 г., когато екипи на Българската агенция по безопасност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, заедно с доброволци отказаха да допуснат ветеринарите, дошли да избият животните във фермата им.

Междувременно фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й.

Днешното решение на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"