fbpx

ДАНС разследва искана „такса успех“ за отпускане на грантове от МИ

Министерството на икономиката публикува на сайта си телефон и e-mail, на които могат да се подават сигнали за нередности и съмнения за корупция по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 (ОПИК):

signali@mi.government.bg
02/9407421

По-рано днес министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че е в ДАНС е подаден сигнал именно за взимане на „такса успех“ от експерти на министерството. Изнудваните са били кандидатстващи за еврофинансиране фирми.

По думите на Борисов таксата варирала между 40 и 60 процента от размера на проекта. Министърът бил получил сигнали за подобни практики и от депутати, с които говорил след изслушването си в пленарна зала.

„Сега“ пише, че размерът на проектите, за които са искани такива суми, варират от 3000 до 10 000 лв. На това описание отговаря схемата за отпускане на грантове на микро и малки предприятия като мярка за борба с последиците от пандемията. Общият бюджет на мярката първоначално бе в размер на 173 млн. лв., като бившият министър на икономиката Емил Караниколов обяви, че бюджетът ще бъде повишен с допълнителни 400 млн. лв.

Припомняме, първо имаше фалстарт на системата, която даваше достъп до попълването на формата за кандидатстване по тези грантове, последвано от дълго чакане за одобряване или не на проекта.

Когато обявяваше освобождаването на министър Караниколов от поста, Борисов набързо и неясно аргументира това с „бонуси и грантови схеми в министерството“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"