fbpx

Влошават се перспективите пред световната икономика

Перспективите за световната икономика отново се влошиха при увеличаването на случаите на коронавирус и риска от повторни блокировки, показа проучване на Reuters сред повече от 500 икономисти.

Над 17 милиона души по света са заразени с коронавирус, а повече от 600 000 са починали. Това принуди правителствата да наложат строги ограничения, за да възпрепятстват разпространението на вируса.

Повечето икономисти, дългосрочни инвеститори и дори председателят на Фед Джером Пауъл открито казват, че перспективите за икономиката са силно зависими от хода на пандемията.

Фед повтори обещанието си да използва пълния набор от инструменти, за да подкрепи американската икономика и да поддържа лихвите близо до нулата, докато не се възстанови от последиците от коронавирусната епидемия.

В същото време доларът тази седмица падна до двегодишно дъно.

С увеличаването на заразените в САЩ и други страни, включително Австралия, Индия, Испания и Бразилия, икономистите отново понижиха прогнозите си за тази година, според проучвания от 3 до 29 юли, което сочи рекордно глобално икономическо свиване през 2020 г.

„Очакваме, че икономическата реалност на вируса скоро ще започне да има своето влияние върху бизнеса по целия свят“, заявява Ян Ламбрегтс, ръководител на изследванията на финансовите пазари в Rabobank.

„Нуждаем се от ваксина или голям пробив в лекарствата, за да отворим най-накрая икономиките си и да възстановим доверието на бизнеса и потребителите, но в момента няма вълшебна пръчица.“

От началото на пандемията анкетите на Ройтерс следват предварително определен модел: постоянен спад в краткосрочните прогнози, отлагане на очакваното възстановяване през втората половина на годината до 2021 г., изглаждане на първоначалното V-образно възстановяване.

Очаква се глобалната икономика да се свие с 4% през тази година, или с около 3,4 трилиона долара, което е приблизително еквивалентно на заличаването на икономиките на Канада и Австралия.

Това е по-лошо в сравнение с прогнозата за юни от спад от 3,7%. Прогнозите бяха намалени за шести път подред от 3.1% ръст, очакван през януари.

Очаква се глобалната икономика да нарасне с 5,3% през следващата година, малко по-малко от прогнозата от 5,4% миналия месец. Но тези очаквания се основават на предположението, че пандемията е поставена под контрол, с големи надежди, свързани с ранна ваксина.

Но в най-лошия сценарий икономиката ще се свие с 6,5% тази година, много по-лошо от прогнозата на МВФ за – 4,9%, а след това ще нарасне само с 2,0% през следващата година.

„През шестте месеца след началото на кризата има достатъчно доказателства, че пандемията вероятно ще направи глобалната икономика да изглежда различно в дългосрочен план“, казва Кристиан Келер, ръководител на икономическите изследвания в Barclays.

На въпроса как изгледите за икономическо възстановяване са се променили през последния месец, три четвърти от икономистите отговарят, че или остават същите, или се влошават.

Малко над половината от анкетираните заявяват, че ще отнеме две или повече години, за да може БВП да достигне нивата преди COVID-19.

„Нашите прогнози показват, че светът до края на 2021 г. ще има ниво на активност, което е не само много под тенденцията преди кризата, но в много случаи е все още под нивото от края на 2019 г.“, казва Джанет Хенри, главен икономист в HSBC.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"