fbpx

Държавна помощ за стратегически инвеститори предлага икономическото министерство

Стратегически инвеститори в България да могат да получават безвъзмездна финансова помощ от държавата, предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите.

Проектът на постановление предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане тази седмица, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той връчи четири сертификата за инвестиции клас „А“, издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Проектите са за общо 110 млн. лв.

От началото на годината са издадени сертификати на 18 проекта за общо 415,2 млн. лв. Те имат потенциал да разкрият 2602 нови работни места.

Четирите проекта, получили сертификати днес, ще създадат висока добавена стойност в области като Шумен, Варна, Кърджали и София. Три са свързани с развитие на кръговата икономика.

Проектът на “Хармони 2012” ЕООД обхваща Велц инсталация за преработка на цинк-съдържащи материали в Кърджали. Размерът на инвестицията е 45 581 000.00 лв. Ще бъдат открити 54 работни места.

„Алкомет” АД предвижда разширение и модернизация на съществуващо производство в завода си в община Шумен, тъй като предстои да подпише договор за доставки с голям клиент от автомобилния сектор.

Дружеството планира да разшири производствената си база с изграждането на още един цех и да модернизира съществуващите. Общата стойност на вложението е 27 млн. лв. и ще бъдат открити 33 нови работни места.

Третият проект, получил сертификат за инвестиция клас „А“, е на „ТЕХНОЙОН ” ЕАД за изграждане на завод за хидрометалургична преработка и производство на катодна мед и катоден цинк в гр. Девня. Размерът на инвестицията е 10 440 000,00 лв., ще бъдат разкрити 53 нови работни места.

27 млн. лева е инвестициято по проект „Разширение на съществуваща база, оперирана от „Луфтханза Техник“ в София.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"