fbpx

Развиващите се държави в сложна ситуация с външния дълг

В следващите 12 месеца страните от развиващите се пазари ще трябва да изплатят дългове на стойност около 34 милиарда долара.

Бахрейн и Еквадор чакат най-високите плащания спрямо  валутните си резерви, пише в анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs, съобщава Ройтерс.

Изправени пред глобалните продажби на активи, развиващите се пазари се опитват да ограничат разпространението на коронавирус, като ограничават движението на хора и използват паричната и фискалната политика, за да ограничат срива на икономиките си.

Пазарите са затворени, за да поемат нов дълг, а инвеститорите следят отблизо дали държавите имат достатъчно резерви за покриване на международни задължения.

Повечето страни имат достатъчно резерви, за да изплащат външните си задължения през следващите 12 месеца, ако средствата не бъдат насочени приоритетно за други нужди.

Износителите на петрол Бахрейн и Еквадор са в най-уязвимата позиция, сочат данните на инвестиционните банки.

През следващите 12 месеца Бахрейн ще трябва да изплати 2 милиарда долара, което е повече от 50% от валутните си резерви, докато Еквадор – 1,5 милиарда долара, или малко по-малко от 50% от резервите му.

Бахрейн води преговори с банки за заем на стойност около 1 милиард долара. През 2018 г. държавате получи финансова помощ от своите съседи от Персийския залив, за да предотврати кредитна криза, причинена от дълъг период на ниски цени на петрола.

Междувременно Fitch Ratings понижи рейтинга на Еквадор до „B-“ миналата седмица, като се позова на рязък спад в цените на петрола, загуба на достъп до капиталови пазари и възможни проблеми с получаването на средства от МВФ и други кредитори.

Киргизстан и Беларус в понеделник също обявиха планове за преструктуриране на външния си дълг.

През 2022 г. развиващите се страни ще трябва да изплатят 60 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"