fbpx

Виелици и снеговалеж прогнозират метеоролозите

Метеоролозите прогнозират виелици и снегонавявания по планинските проходи. В четири области – Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е определен оранжев код за опасно време и за значителни валежи.

В 15 области е обявен жълт код за потенциално опасно време – Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, в които се очакват валежи и увеличаване на снежната покривка.

Шофьорите, на които днес им се налага да пътуват, да тръгват с автомобили, подготвени за сняг, предупреждават от АПИ.

Високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия. Поради силен снеговалеж и за почистване временно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала“.

Временно е спрян трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 т по пътя Русе – Разград – Шумен в двете посоки, по пътя Русе – Бяла, както и в отсечката Пиргово – Мечка и по път  Русе – Две  могили – Бяла.

Ограничено е движението на всички МПС по третокласния път  Ценово – Обретеник в Русенска област. За снегопочистване е ограничено преминаването в двете посоки по второкласния път Свищов – Никопол в участъка Въбел – Лозица. Затворен е и пътя Оряхово – Мизия и Оряхово – Селановци – Кнежа.

Пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките, за да се осигури пътуването при снеговалеж.

Ако е необходимо може да се спира движението за почистване и обработка на пътните участъци.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"