fbpx

Спад на Уолстрийт въпреки новите мерки на ФЕД

Американските фондови индекси отбелязаха спад в понеделник, тъй като новите мерки на Федералния резерв не можаха да успокоят опасенията на инвеститорите, свързани с разпространението на коронавируса.

След като понижи лихвите почти до нула и увеличи покупките на държавни облигации и обезпечени с ипотека ценни книжа миналата седмица, Централната банка на САЩ въведе в понеделник редица програми за големи компании, домакинства и малки предприятия.

САЩ засилиха мерките срещу разпространението на пандемията – в 13 от 50 щата са наложили ограничения върху движението на хора, припомня Ройтерс.

Тези мерки водят до почти пълно прекратяване на икономическата активност и оказват натиск върху американските акции, докато редица анализатори преразглеждат прогнозите си за растеж.

Това, което направи Фед е важно, защото наистина помага на кредитните пазари. Но не е достатъчно за фондовия пазар, коментира Уили Делвише от Робърт У. Беърд в Милуоки.

От инвестиционната банка Goldman Sachs очаква развитите икономики да „спаднат рязко“ през второто тримесечие. Прогнозата е за 24% срив в икономическата активност на САЩ. Това е два и половина пъти повече от предишния следвоенния антирекорд.

Индексът на Dow Jones Industrial Average падна с 3.04% до 18.591.93 пункта, S&P 500 – с 2.93% до 2.237.4 пункта, Nasdaq Composite – с 0.27% до 6.860.67 пункта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"