fbpx

Надежда за скорошна ваксина срещу Ковид-19 носи оптимизъм на Уолстрийт

Американските фондови индекси нарастват в понеделник. Nasdaq актуализира рекордно високо ниво благодарение на оптимизма на инвеститорите за напредъка в разработването на коронавирусна ваксина и положителния старт на корпоративния сезон на отчитане.

Акциите на немската биотехнологична компания BioNTech скочиха с 10,8%, а на американския фармацевтичен гигант Pfizer – 4,2%, след като регулаторът на пазара на лекарства и храни в САЩ одобри ускорена процедура за тестване на техните коронавирусни ваксини.

„Има нови очаквания ваксината на Pfizer да бъде готова за одобрение до края на октомври, тоест по-рано от очакваното, и това е много добра новина“, каза Томас Хейс от Great Hill Capital LLC, цитиран от Ройтерс.

Производителят на полупроводници Analog Devices Inc съобщи, че ще придобие конкурентната компания Maxim Integrated Products Inc за около 21 милиарда долара в опит да разшири пазарния си дял. Акциите на аналоговите устройства паднаха с 3,6%, докато ценните книжа на Maxim скочиха с 17%.

Акциите на Pepsi Co се увеличиха с 2.3%, след като компанията отчете превишаване на тримесечните прогнози за приходите благодарение на увеличеното търсене на закуски по време на карантината.

„Пазарът усеща, че най-лошото е приключило и чака печалби и прогнози, които вероятно ще бъдат по-добри от много ниски очаквания“, каза Хейс.

Въпреки това инвеститорите се подготвят за факта, че компаниите от S&P 500 могат да отчетат най-резкия спад на печалбата след финансовата криза, според IBES Refinitiv. Тази седмица вниманието ще бъде насочено към отчитане на най-големите банки на Уолстрийт.

До вчера привечер индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 1,69% до 26,516,06 пункта, S&P 500 – 1,36% до 3,228,32 пункта, а Nasdaq Composite нарасна с 1,84% до 10,812,39 пункта ,

Растежът се ръководи от технологичния и здравния сектор и потребителските стоки.

Капитализацията на Tesla Inc скочи с почти 14%, след като се повиши с около 25% през последните две седмици. Миналия уикенд компанията понижи цената на SUV Model Y.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"