fbpx

Държавата влиза като играч със свои бензиностанции на пазара на горивата

Да бъде създадена „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти, предлага  финансовото министерство.

За да се подобри конкуренцията на пазара и да се осигуряват максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, компанията ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили.

Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

По-късно съобщеното стана акцент във въпросите на медиите по време на пресконференция в МС, свикана по съвсем други теми.

По думите на вицепремиера Томислав Дончев, на пазара ще има още един играч. „Нито един пазар не е пострадал, ако на него има още един играч. Като се включи държавата с минимална надценка – това е добре за конкуренцията„, коментира Дончев.

Той добави, че държавата ще участва на либералния пазар и ще бъде просто още един конкурент.

Министърът на икономиката Караниколов от своя страна се опита да спре дискусията по тази тема с обяснението, че проектът е в самото си начало на разработка, че все още няма никакви подробности и те тепърва ще се изясняват в работна група между неговото ведомство и това на финансите.

Но и той повтори, че държавата ще влезе като конкурент на другите компании, опериращи на пазара, като това не било забранено от законодателството на ЕС. Той дори даде малко странния пример как в други членки на ЕС имало държавни магазини за хранителни стоки.

Не стана ясно нито какви ще бъдат бъдещите бензиностанции, вида им, местоположението и прочие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"